Dagens övervakningskameror har kommit långt. Det handlar inte bara om att prestandan har ökat, vilket ger bättre upplösning och tydligare bild dag som natt. Nu för tiden har de flesta övervakningskameror möjlighet att koppla upp sig mot internet via WiFi.

I detta test har vi gått igenom flera övervakningskameror för utomhusbruk för att hitta den bästa.

Vi testar flera viktiga aspekter, nämligen:

  • Prestanda
  • Användarvänlighet
  • Prisvärdhet

Vi går även igenom andra viktiga egenskaper som kamerorna har och har dessa i åtanke när vi bestämmer rangordningen. Samtliga övervakningskameror håller hög kvalitet. En övervakningskamera kan vara generellt bra men passa en specifik situation på ett mer eller mindre passande sätt. Tänk på detta om du själv ska köpa en övervakningskamera, välj den kamera som passar just din situation på bästa sätt.

1. Asgari PTZ-80IR G2 Utomhus Övervakningskamera med Rörelsesensor och Pan, tilt och zoom funktion

Slutligen kommer vi till testets klara vinnare. Det blir Asgari PTZ-80IR Generation 2. Denna IP-övervakningskamera för utomhusbruk har i stort sett allt som tidigare modeller, det som utmärker denna modellen är dock PTZ funktionen (Pan, tilt & Zoom). Den kan alltså panoreras vertikalt och horisontalt men även zooma in bilden. IP-kameran har 4 x optisk zoom och är alltså inte en digital zoom som många tillverkare har med i sina produktbeskrivningar. Digital zoom är låtsaszoom, och förstorar bara bilden och försämrar bildkvaliteten. Något ni inte offrar med denna som alltså har en lins som är kapabel till 4 x optisk zoom. 

Testets klara vinnare. Asgari PTZ-80IR G2 ger dig mängder av bra egenskaper, från möjlighet att koppla upp trådlöst till full rörlighet. Kamerans PTZ-förmåga (Pan-Tilt-Zoom) gör den mycket användbar när du vill kunna följa en person eller få en bra översikt över en situation. Kameran kan även larma, stödjer Cloud-lagring och SD-kortslagring, har utmärkt mörkerseende och spelar även in ljud om den kopplas in till en extern mikrofon. Eftersom den tillhör Asgaris övervakningskameror kan den även användas ihop med andra kameror och på så sätt skapa ett övervakningssystem.

2. ASGARI SMARTCAM 1440P, WIFI IP KAMERA, IR, RÖRELSE LED-STRÅLKASTARE, CLOUDLAGRING, 4MPX, DUBBLA BAND

Här var vi kluvna, detta då Asgari Smartcam 1440P är den senaste övervakningskameran från svenska tillverkaren Asgari of Sweden, och är fullspäckad med den senaste teknologin. Det är bland annat den enda IP-kameran från Asgari som har stöd för dubbla band, d.v.s. både 2.4 GHz Wifi och 5GHz Wifi, vilket gör att den är kompatibel med marknadens alla routrar och mesh system. Mobilappen är även uppgraderad i samband med lansering av denna modellen så att den stöder den avancerade människodetektorn och möjliggör WDR samt kamerans extrafunktioner.

Asgari Smartcam 1440P är inte bara en övervakningskamera utan den har inbyggd LED Strålkastare som går igång på rörelse. Man kan givetvis stänga av denna funktionen, och utöver det har den även en inbyggd siren som går igång vid rörelse. Du ställer själv in känsligheten samt vilka områden den ska ge utslag på vid rörelse. Även sirenfunktionen kan stängas av. Med andra ord är detta inte bara en övervakningskamera, utan även ett komplett larmsystem. 

Vi tog även priset i åtanke då Asgari IP-Kameror är extremt prisvärda då de säljes direkt ifrån svenska tillverkaren till slutkund via Prylstaden.se.

3. Asgari IP Kamera 1080POE, Full HD, människolarm, 20m IR Mörkersyn

En av marknadens populäraste utomhusmodeller är från svenska tillverkaren Asgari of Sweden. Det som utmärker denna modell utöver det prisvärda priset är faktiskt POE funktionaliteten. Precis som Dahua övervakningskameran vi nämnde tidigare har den nämligen också POE, och utöver det har den samma svenska mobilapp som möjliggör lagring lokalt på minneskort men även molnet.

IP-Kameran är anpassad för att tåla svenska klimatet i synnerhet den svenska vintern, och kommer fullspäckad med funktioner som människolarm, PIR detektor, IR Mörkersyn och Full HD upplösning på 1920 x 1080p med WDR (wide dynamic range) för bästa bildbredd.

4. Tuya Laddningsbar & Trådlös Smartcam 1080P

Smart laddningsbar IP kamera med rörelsesensor och IR mörkerseende. Denna IP-Kamera & Övervakningskamera har 6000 mAh inbyggt batteri som är uppladdningsbart och WIFI, vilket gör den till en 100% trådlös IP-övervakningskamera. IP-kameran funkar dag som natt, inne som ute. Smartcam 1080p har även 64GB inbyggt minne som möjliggör inspelning både lokalt och på molnet via Tuya appen. Kompatibel med google home och Alexa i samband med Tuya gör den till en väldigt smart övervakningslösning. Övervakningskameran har även 6 månaders batteritid, vilket betyder att ni inte behöver åka ut till den och ladda upp den ofta alls. Givetvis kan man även ha dem strömförd om man vill att den ska gå på ström istället.

Vi rekommenderar att använda denna i samband med en smart-plug som du aktiverar via SMS. På så sätt kan du ladda enheten med ett enkelt SMS och behöver aldrig åka ut till den, för att ladda den. Övervaka via mobilen som en vanlig IP-kamera. 

5. DAHUA WDR HFW2231S-S, IP KAMERA BULLET 2MP IR POE

En övervakningskamera för utomhusbruk från märket Dahua, med 2.8mm lins och effektiv videoinspelning. Övervakningskamera har även POE vilket betyder att den kan strömföras via nätverkskabel. Prismässigt ligger den rätt bra till och du får mycket för pengarna. Videokvalitet är 1080p och ger en bra bild med Full HD. Givetvis är den även vädertålig och klarar av svenska klimatet.

Slutsummering

Övervakningskamerorna utvecklas i rasande fart och de kommer hela tiden ut nya och bättre kameror. En aspekt som många användare uppskattar är att kamerorna har börjat bli enklare att montera och installera, något som gör det lättare att påbörja övervakning över ett område snabbt.

Under testets gång har vi provat och kollat igenom flera övervakningskameror. En aspekt som testvinnaren introducerade var möjligheten att skapa övervakningssystem där flera kameror arbetade ihop för att säkra ett område. För många är detta en ovärderlig egenskap, vilket för oss till våra avslutande tankar om testet.

Alla övervakningskameror vi har testat är bra och bland dessa fann vi att testvinnaren hade de bästa egenskaperna och generellt mest användbara funktionalitet. Det är dock viktigt att ta hänsyn till vilken situation kameran ska användas till. När du själv ska välja vilken utomhuskamera du behöver för övervakningssyfte, tänk på vilka egenskaper som är viktiga för just dig. Det kan handla om att kameran ska vara diskret och lätt kan smälta in i bakgrunden eller att den ska ha full manövreringsförmåga. Det kanske är väderskyddet eller möjligheten att koppla upp till WiFi som är viktigt för dig. Välj gärna den bästa övervakningskameran för utomhus men se till att den har alla egenskaper som du behöver.

Dessa IP-övervakningskameror går att köpa på Prylstaden!

När det kommer till hemlarm med övervakning rekommenderar vi alltid att ni köper ett system som ni äger själva, så att inte externa larmbolag kan gå in och titta. Vi nämner inga namn men om ni har läst nyheterna finns det ett större välkänt märke som utnyttjade den här tekniken och spionerade på sina kunder. Köp därför hemlarm & övervakning utan abonnemang