Arbetar eller hem-fixar du i trånga och svåråtkomliga utrymmen? Isåfall kan en inspektionskamera underlätta rejält. Med en inspektionskamera kan du fota och filma i platser du annars aldrig hade kommit åt, en inspektionskamera kan ibland även kallas för industriell inspektionskamera, digital inspektionskamera eller användas synonymt med boroskop.

När en kamera används i medicinska ändamål brukar även begreppet endoskop dyka upp, trots att ett endoskop är en typ av inspektionskamera finns det massor av användningsområden utanför den medicinska domänen. Syftet med denna artikel är att vägleda dig som läsare till ett bättre prylköp och skapa en bredare förståelse kring inspektionskameror och dess användningsområde. För att minska förvirringen kring alla begrepp kommer vi skriva om inspektionskamera i generella termer och istället fokusera på kamerans och produktens funktioner för att kunna bestämma vilken inspektionskamera som är bäst i test. Vi rekommenderar dock att läsa igenom specifikationer för varje enskild inspektionskamera, den bästa inspektionskameran för dig behöver inte vara den bästa inspektionskameran för någon annan eftersom syftet och behovet varierar.

Exempelvis är följande faktorer och frågor avgörande vid valet av den bästa inspektionskameran:

 • Sladd- eller fast konstruktion?
 • Vattentät och IP-klassning?
 • Mobiltelefon eller dedikerad skärm?

1. USB Inspektionskamera med 20 meter sladd

Denna inspektionskamera passar er som vill inspektera något långt bort i trånga, blöta och mörka utrymmen till ett förmånligt pris. Produkten innehar en IP67 klassning och en 20 meter lång sladd. Inspektionskameran kopplas in i USB porten på din PC eller MAC och en automatiskt installation av drivrutiner gör att ni kommer få bild inom 1 minut. Plug and play lösningen är mycket bekvämt och lättanvändligt. På USB sidan av inspektionskameran finns ett justerbart vrede där ni justerar kamerans LED belysning för att få en visualisering i de absolut mörkaste förhållandena. 

Inspektionskameran är lämplig för exempelvis användning för att undersöka båtens eventuella brister på undersida, den förlorade förlovningsringen i torpargrunden eller hur vattenrören är dragna i badrumsväggen. Tack vare den långa kabeln kan denna inspektionskamera användas i flertalet syften.

Specifikationer:

 • Sladdlängd: 20 meter.
 • Kamera dimension: 9mm.
 • Synvinkel: 62 grader.

2. Inspektionskamera med FullHD och en 4,3” LCD skärm

Detta är en professionell inspektionskamera med skärm som fångar video i FullHD (1920×1080) och är det självklara valet för er som behöver fånga detaljrika bilder. Inspektionskameran fungerar även väl i mörka utrymmen tack vare en ring av LED-lampor runt linsen. Inspektionskameran är utrustad med ett kraftfullt uppladdningsbart litiumbatteri på 1200 mAh vilket motsvarar ungefär 3-4 timmar av kontinuerlig inspektion. Sladden är en halvflexibel metallkabel som går att vrida och vinkla, det medföljer även smarta tillbehör som kan fästas i änden av kameran. De smarta tillbehören är en krok, en spegel för att fånga bilder i 90 grader, magnetisk huvud samt en vattentät försegling. 

När är denna inspektionskamera användbar? Främst vid byggnadsarbeten och fordonsreparationer. Vid exempelvis byggnadsarbeten kan man enkelt kolla efter eventuella vattenskador samt till och med upptäcka mögelbildning. Kabelns konstruktion möjliggör att kameran kan böjas, vridas och framföras på ett effektivt sätt för att upptäcka väggarnas innehåll. Det andra området inspektionskameran är användbar är inom fordonsreparationer, låt säga att du försöker identifiera ett oljeläckage bakom motorn som omöjligt går att se utan att skruva lös grenröret, med inspektionskameran kan du därav lirka dig mellan rören och undersöka läckaget. Har du tappat en bult på framvagnsbryggan? Fäst exempelvis kroken eller magneten och fiska upp den! Sladden på 5 meter gör att inspektioner på större fordon såsom traktorer och lastbilar också är möjligt.

Specifikationer:

 • Lagring: microSD-kort upp till 64GB.
 • Skärm: Avtagbar, 4,3” LCD.
 • Kamera dimension: 8mm.
 • IP-klass: IP67.

3. Professionell teleskopkamera upp till 5 meter

Behöver du fånga video och eller bilder på höjden? Då är denna trådlösa teleskopkamera rätt produkt för dig. Teleskopkameran är vattentät och utrustad med FullHD (1920×1080) video och kan fotografera i 5 megapixlar. Det sitter ett inbyggt batteri på 5000 mAh vilket går att översätta till ungefär 6 timmars användande samt 6 stycken IR LED lampor på kameran för möjliggöra mörkerseende, inga problem att fortfarande fånga video och bilder även om det börjar skymma eller bli mörkt utomhus. Inspektionskameran levereras i en snygg aluminiumlåda som endast väger 1 kg som gör att ni enkelt kan transportera teleskopkameran till önskad plats – med stil. 

Användningsområde? Många känner nog igen teleskopkameran vid exempelvis TV-serier med säkerhetsstyrkor där kameran används för att se bakom dörrar eller runt hörnen. Teleskopkameran lämpar sig även till att se upp på loft, hyllor eller tak där användandet av stege är begränsat. Är det en bikupa i hörnet av väggen? Eller är det kanske fladdermöss i ladugårdstaket? 

Specifikationer:

 • Lagring: microSD-kort upp till 64GB.
 • Video: H.264 videokomprimeringformat stöd.
 • Skärm: Avtagbar, 4,3” LCD.
 • Dimensioner: 1240x250x1400 mm.
 • Vikt: 7 KG ( 1 KG för aluminium väskan).
 • IP-klass: IP68.

4. DVR Vattentät inspektionskamera med 15 meter kabel

En kraftfull undervattenskamera som likaväl kan användas som inspektionskamera i många avseenden. Denna inspektionskamera är full maxad med funktioner, god batteritid på upp till 8 timmar som sedan laddas med USB-port och en 15 meter kabel. Det går att både spela in video, spela upp video samt fotografera – allt styrs enkelt via 5” FullHD skärmen. Några av inspektionskamerans funktioner är bland annat 8 stycken IR-dioder för mörkerseende, 4x optisk zoom, stödjer lagring upp till 128 GB microSD-kort och inbyggd högtalare. Det medföljer även en vikbar antenn vilket möjliggör att inspelning och foto kan återspeglas från både trådlösa och icke trådlösa kameror.

Det främsta syftet med denna kamera är att återskapa bilder och video under vattenytan – men den funkar såklart till exempelvis också att inspektera skorstenar. Kollar vi under vattenytan kan botten vara en intressant faktor, gillar du att fiska? Kanske är det mer rörelse och fiskar i vattnet där det växer eller där botten har en ojämn struktur jämfört med en plan sandbotten. Är din segelbåt sjösatt men du är orolig över hur kölen ser ut efter en lång-segling i Östersjön? Med den 15 meter långa sladden kan ni inspektera hur mycket som helst. Skulle ni önska en mer avancerad lösning rekommenderar vi att ni kikar på denna undervattenskamera!

Specifikationer:

 • VFU: Videoinspelning, Fotografering och Uppspelning.
 • Batterikapacitet: 4500 mAh.
 • Språk: Engelska, Tyska, Franska etc. OBS. Inte Svenska.
 • Kanaler: Manuellt och automatiskt byte mellan 8 stycken.

5. Trådlös inspektionskamera för Android, iPhone, IOS (WiFi)

Trots den kort kabellängden hamnar denna inspektionskamera på topp-5 listan av Inspektionskamera Bäst i Test. Varför? Användarvänlighet. Det går att sammankoppla inspektionskameran och din Android, iPhone eller IOS enhet via WiFi – men väljer du att använda din mobil kan du praktiskt fästa den i greppanordningen och arbeta med händerna fria. Denna trådlösa inspektionskamera är utrustad HD upplösning (1280×720) och en 2.0 Megapixel CMOS sensor för kristallklara bilder. Det finns 6 stycken inbyggda LED-lampor som är justerbara utifrån det arbete du utför samt medföljer en krok och magnet om du vill lirka upp en borttappad pryl. Kameran klarar krävande uppgifter snabbt tack vare den höga frekvensen på 2,4 GHz och har god förmåga att klara tuffa miljöer i fukt och vatten.

Vi rekommenderar att du använder denna inspektionskamera tillsammans med din mobiltelefon. Användningsområdet för denna lösning är brett. Kanske är du en arkeolog, mekaniker, rörmokare eller IT tekniker? Kanske jobbar du med att dra LED-belysning i kök och behöver en extra bild för de trånga kabeldragningarna? Det är dock viktigt att tänka på att kabellängden på denna inspektionskamera är något i det kortaste laget. Du kanske redan har en idé hur denna inspektionskamera ska användas?

Specifikationer:

 • Innehåll: Magnet, Krok, Väska och Mobilhållare.
 • Energikälla: 4x AA-batterier.
 • IP-klassning: IP67.
 • Bildvinkel: 60 grader.
 • Kamera dimension: 8,5mm.

Slutord – Inspektionskamera Bäst i Test

Innan du bestämmer dig för vilken inspektionskamera du bör köpa rekommenderar vi att du ställer dig själv frågorna; 

 1. Vad ska jag använda inspektionskameran till? Om du ska använda inspektionskameran i blöta eller fuktiga områden bör du välja en kamera som är vattentät. Ska du använda inspektionskameran i mörka områden till exempel i väggar måste kameran vara utrustad med mörkerseende och LED-lampor. Behöver du använda inspektionskameran över längre tid rekommenderar vi att välja en kamera med god batterikapacitet.

 2. Hur långt är det mellan din position och det du ska inspektera? Vi rekommenderar dock att välja en inspektionskamera med något längre sladdlängd för att vidja användningsområdet för inspektionskameran. Men ett bra riktmärke är att välja en inspektionskamera med minst 5 meter kabel. Följdfrågan blir om sladden ska vara styv för att du ska kunna rikta kameran kors och tvärs eller om sladden ska vara flexibel där du isåfall bör styra kameran till önskad position.

 3. Dedikerad skärm eller inte? Du bör även ta ställning om du vill köpa ett färdigt paket där en dedikerad skärm medföljer eller om du vill koppla in inspektionskameran till din mobil, Android, iPhone, IOS eller dator. Om du väljer att inte köpa en inspektionskamera med skärm är det vanligaste att koppla in inspektionskameran med USB / USB-C eller parkoppla med WiFi. Baserat på egna erfarenheter är det smidigaste att inspektionskameran är utrustad med en dedikerad skärm, men priset är något dyrare när skärm ingår.