Går du i tankarna att införskaffa dig en övervakningskamera? Det är inte så konstigt eftersom intressent för att placera ut en övervakningskamera ökar enligt SVD. I denna artikel redogör vi för vilken övervakningskamera som är bäst i test 2024.

En övervakningskamera kan vara anpassad för att passa olika miljöer exempelvis om installationen av övervakningskameran sker inomhus eller utomhus. Skälet till att använda en övervakningskamera är främst för att öka tryggheten i ditt närområde. Om eventuella tjuvar eller ovälkomna besökare knackar på får du en tydlig bild om vem det är och en uppfattning av dess intention. Skulle ett eventuellt inbrotts ske kan du snabbt och smidigt se vad tjuvarna lyckades få med sig – och kanske tillomed fånga bild på vem eller vilka det är.

En annan stor fördel med övervakningskamera är avskräckningseffekten. Låt säga att du har övervakningskameror inomhus och utomhus runt om och i ditt garage, skulle eventuella tjuvar fullfölja inbrottet om dom såg övervakningskamerorna och en skylt att området är övervakat? Troligen inte. Trots att en övervakningskamera oftast relateras till inbrott och tjuvar är användningsområdet av en övervakningskamera brett och funkar lika bra för att se exempelvis se skadegörelser eller upptäcka eventuella bränder vid din fastighet i god tid.

Bästa övervakningskameran 2024:

Här kommer vi gå igenom våra rekommendationer på vilka de bästa övervakningskamerorna är i vårt bäst i test.

 1. Asgari PTG4-1080P
 2. Nookbox Smart IP-kamera
 3. SpyCam PRO Smoke
 4. SpyCam PRO Clock

1. Asgari PTZ-80IR G2 – Bäst i Test

Denna utomhus IP-kamera är ett flaggskepp från Asgari of Sweden med än bättre hårdvara och mjukvara jämfört med tidigare modeller. Tack vare den avancerade PTZ (Pan, Tilt, Zoom) funktionen ger övervakningskameran en bred överblick och täcker mer områden. Övervakningskameran kan panorera i 355°, luta i 85° och zooma 4x. 

Övervakningskameran är utrustad med superskarp optik och sensor som gör att IP-kameran tar video i FullHD (1920x1080p) i hela 25 FPS och med H.264-komprimeringen reduceras även data-användningen men skärpan bibehålls – super användarvänligt. Sensorn stödjer WDR (Wide-Range-Dynamic) vilket innebär att exempelvis motljus av solen eller stora områden inte är något problem eftersom linsen är av optiskt glas med 105° vidvinkel.

De allra flesta utomhus övervakningskamerorna på marknaden innehar någon form av mörkerseende. Asgari PTZ-80IR G2 dominerar vårt utomhus test i mörker. Bildsensorn från Sony har en stark IR-belysning och Starvis Full Color night-vision vilket innebär att IP-kameran fångar video i färg trots mörka förhållanden. Det går även att aktivera automatisk IR-belysning som tänder mörkerseendet upp till 80 meter när övervakningskameran upptäcker mörker. 

Övervakningskameran har även en justerbar rörelsedetektor som aktiverar larm och övervakning när IP-kameran känner av rörelser. Bor du på landet och har en del fåglar som susar förbi kan du enkelt i appen Asgari IPC anpassa både känslighet av rörelsedetektorn men även vilka tider den ska vara aktiv. 

2. Asgari SmartCam 1440P – Ett komplett larmsystem?

Den 5:e generationens övervakningskamera från Asgari of Sweden med förbättrad rörelsedetektor, skarpare optik, fantastisk videokvalitet och integrerade strålkastare. Övervakningskameran har stöd för både 2.4 GHz och 5 GHz WIFI vilket passar alla olika typer av dagens routrar och mesh system för garanterad internetanslutning. Jämför vi denna Asgari SmartCam 1440P med Asgari 1080POE och Asgari 1080PRO (plats 3 och 4 i testet av övervakningskameror utomhus) kan denna modell både spara data i minneskortet och molnet. En smart funktion är att om minnet är fullt tillämpas funktionen “loop recording” som innebär att den äldsta videon raderas och ersätts med den nyaste när minnet är fullt.

Denna övervakningskamera är plug ‘n play. Använd den smarta appen Asgari IPC och skanna koden på kameran för att direkt koppla upp och komma igång. Det finns även möjlighet att integrera denna övervakningskamera som en del av smart hemautomation med Google Home.

Ett komplett larmsystem i en övervakningskamera? Asgari SmartCam 1440P är utrustad med inbyggd siren och LED-strålkastare som aktiveras när PIR-sensorn detekterar rörelse. Via appen kan du anpassa känsligheten av rörelsedetektorn och även välja att aktivera eller avaktivera siren eller strålkastarna efter ditt behov. Det finns även möjlighet att välja vilka tider där dessa funktioner ska vara aktiv – allt för att öka din trygghet när du behöver det.

3. Asgari 1080POE – Prisvärd övervakningskamera

Asgari 1080POE har nämnts flertalet gånger här på Prylbloggen. Anledningen är simpel, en prisvärd och funktionsrik övervakningskamera med modern teknik. Denna övervakningskamera har Power Over Ethernet (POE) funktionalitet som gör att du endast behöver en kabel för att strömföra samt ansluta till internet – enkel och snygg kabelhantering hemma.

Övervakningskamerans justerbara fot och breda vidvinkel på 105° gör det möjligt att övervaka massor av områden. Med sin WDR-sensor och anpassning för svenska väderförhållande är denna utomhus övervakningskamera ett prisvärt val med flertalet av kombinationsmöjligheter med ytterligare övervakningskameror från Asgari of Sweden. IR-cut filtret aktiveras under dagtid och tar bort IR-ljus som stör eventuella bildförvrängningar. 

Asgari 1080POE har likt Asgari 1080PRO ett inbyggt rörelsesystem som kan urskilja människor från övriga objekt. Exempelvis skulle en hare springa förbi ett övervakat område kan detta ignoreras med rätt inställningar av rörelsedetektorn. Skulle det däremot vara en ovälkommen besökare eller i värsta fall en tjuv skickas en PUSH-notis och ett bifogat mejl med bild till dig så du alltid har koll på vad som händer på din fastighet. 

4. Asgari 1080PRO – Bästsäljande övervakningskamera

Likt övervakningskameran ovan (Asgari 1080POE) har även denna övervakningskamera från Asgari fått massor av plats här på Prylbloggen – som är välförtjänt. Asgari 1080PRO är en av Prylstadens bästsäljande övervakningskameror med sylvass optik, FullHD-sensor, bred vidvinkel, slimmad design och microSD inspelning direkt i kameran. Både Asgari 1080PRO och Asgari 1080POE har många likheter, den största skillnaden är anslutningen till internet där Asgari 1080PRO kan anslutas antingen via Ethernet (“internetkabel”) och WIFI medans Asgari 1080POE är utan WIFI och med internet samt ström via Ethernet. Utöver detta är teknologin snarlik med WDR, IR-cut och mörkerseende. 

Övervakningskamerorna har liknande chassi och design. Både är minimaliska och diskreta men där övervakningskameran Asgari 1080PRO har en antenn för WIFI och fler kabelanslutningar. Annars är båda dessa övervakningskameror väl anpassade för svenska somrar och vintrar med IP66 klassning och drifttemperatur mellan -40° och 60° som sällan (knappast) sker i Sverige. 

5. Asgari PTG4-1080P – Inomhus testvinnare

Generellt anser vi att många övervakningskameror för utomhusbruk passar även väl inomhus. Det som däremot skiljer sig är oftast design, inomhus övervakningskameror har oftast ett mer modernt och tilltalande utseende för hemmet än en utomhus IP-kamera. En annan fördel är att det går att byta positionering av en utomhus övervakningskamera att ibland övervaka områden inne och ibland ute. Men skulle ni vara nöjd med den uppsättning av utomhus övervakningskameror och vill komplettera med en inomhus övervakningskamera är Asgari PTG4-1080P ett självklart val – främst om ni använder Asgari utomhus övervakningskameror. 

Asgari PTG4-1080P är utrustad med FullHD upplösning, bredvidvinkel på 95°, kraftfullt mörkerseende och stöd för molntjänsten Dropbox men erbjuder även möjligheten för intern lagring via ett microSD kort upp till 64GB. Denna inomhus övervakningskamera har även en avancerad människodetektor som undviker falska larm och där ni som användare kan anpassa samt justera känslighet och sensorer direkt via appen. Utöver dessa funktioner går övervakningskameran att justera och styra via PTZ, liknande funktionen från testvinnande Asgari PTZ-80IR G2, med pan upp till 350° och tilt upp till 120°. Med en central positionering kan övervakningskameran Asgari PTG4-1080P fånga video på stora områden hemma hos dig. 

En annan funktion anpassad för inomhusbruk är tvåvägskommunikationen via den inbyggda högtalaren och mikrofonen. Detta betyder att det går att prata och höra via övervakningskameran om någon inkräktare skulle befinna sig i ditt hem. Skulle du däremot inte ha något att säga går det också att spela sirenljud via högtalaren när rörelselarmet aktiveras. Inte nog med det, skulle du vilja utöka denna funktion ytterligare går det att koppla in externa högtalare och mikrofoner som är väl användbart om ni exempelvis har en övervåning och tjocka väggar samt att det kan vara ett bra sätt att lura tjuven att söka efter övervakningskameran på fel ställen.

6. Nookbox Smart IP-kamera

Nookbox Smart IP-kamera är en trådlös, elegant och modern inomhus IP-kamera som även innehar en superskarp 1080P HD-upplösning på 1920x1080p. Övervakningskamerans ultra vidvinkellins lämnar inga områden obevakade och fungerar galant i dagsljus och nattetid tack vare IR cut-filtret samt infraröd belysningen. Likt Asgari PTG4-1080P har även Nookbox Smart IP-kamera också inbyggd tvåvägskommunikation via högtalare och mikrofon som möjliggör att du både kan hålla ett öga – och ett öra om vad som föregår hemma hos dig. 

Vi rekommenderar denna inomhus övervakningskamera för dig som redan har produkter från Nookbox och vill utöka ditt smarta hem. Med hjälp av appen kan du ta emot video och bilder när larm sker, live-streama video och sammankoppla med andra detektorer från Nookbox. Datan sparas både lokalt men också i molnet.

7. SpyCam PRO Smoke – Övervakningskamera i brandvarnare

Många gånger kan en diskret inomhus övervakningskamera vara det bästa alternativet. En av våra favoriter är SpyCam PRO Smoke som är en helt vanlig brandvarnare – till utseendet, men har en inbyggd kamera som spelar in live-video i FullHD (1920x1080p) och utrustad med exempelvis rörelsedetektion, mörkerseende, tvåvägskommunikation och superlång standby-tid. Du installerar brandvarnarkameran hemma där en brandvarnare skulle passa och tankar ner den specialutvecklade mobilappen (finns för både Android och iOS), kopplar upp dig via WIFI och inom några sekunder är du igång med övervakningen. 

En brandvarnare har inga kablar, likaså med SpyCam PRO Smoke. SpyCam PRO Smoke har ett batterisparande chip som gör att ett batteri räcker upp till hela 365 dagar. Det finns även plats för intern lagring upp till 64GB, men så fort någon inspelat material finns tillgängligt kan du enkelt nå det direkt via mobilen.

Obs! Denna produkt fungerar endast som IP-kamera – ej brandvarnare.

8. SpyBox PRO – Övervakningskamera i bordsklocka

En annat alternativ till produkten ovan är denna SpyBox PRO övervakningskamera i bordsklocka som är otroligt diskret. Bordsklockan är utrustad med vanliga klockfunktioner som visar exempelvis tid, temperatur och alarm så du slipper försova dig till jobbet. Men inte nog med det, denna produkt har även inbyggd bluetooth högtalare av hög ljudkvalité och trådlös mobilladdare när du placerar den på övervakningskamerans topp.

Övervakningskameran är användarvänlig. För att komma igång behöver du endast koppla upp övervakningskameran via WIFI och du är igång på nolltid med den medföljande appen. Själva kameran har rörelseaktivering och mörkersyn som kan se upp till 6 meter framåt. Med den superskarpa FullHD upplösningen för både video- och bild presterar övervakningskameran långt över förväntat.

Att tänka på vid val av övervakningskamera

 • Användarvänlighet: Hur vill du styra din eller dina övervakningskameror? De flesta av dagens lösningar är antingen kopplat till ditt smarta hem system och/eller via mobilappar. Topp fem av övervakningskameror för både inomhus- och utomhusbruk i denna artikel är från Asgari of Sweden.

  Med mobilappen Asgari IPC kan du bland annat ställa in larmtider, schema inspelning, videoinställningar, rita områden som ska övervakas och mycket mer! Alla IP-kameror från Asgari som nämns i denna artikel är fullt kompatibel med en och samma app vilket vi anser är en stor fördel när du vill exempelvis expandera din övervakning.
 • Inomhus eller utomhus: Som vi tidigare diskuterat är alla utomhus övervakningskameror lämpade för inomhusbruk men inte tvärtom. Ett tips om det är din första övervakningskamera som du ska köpa är att att satsa på en utomhus övervakningskamera och sedan om behovet finns att komplettera med en inomhus övervakningskamera.

  Låt säga en situation där du planerar att åka på semester i några veckor, föredrar du att övervaka inomhus istället för utomhus? Ställ då in din utomhus övervakningskamera tills du är hemma igen. Men, som vi poängterar i denna artikel finns det många diskreta övervakningskameror exempelvis i brandvarnare eller bordsklocka som är omöjlig för eventuella tjuvar att upptäcka.
 • Funktionalitet: Vilka funktioner behöver just du? Kort sagt kan man säga att alla övervakningskameror har samma syfte; att övervaka. Men frågor kring bildkvalité, mörkerseende och rörelsedetektion varierar mellan övervakningskamerorna.

  Behöver du intern- och molnlagring? Loop recording? Tvåvägskommunikation? Ibland kan alla dessa termer låta komplicerat men ack så viktiga. Att till exempel kunna prata med en okänd person och fråga varför han eller hon befinner sig hemma hos dig kanske löser situationen direkt.

Vanliga frågor & svar

Får man övervaka sin egen tomt?

Ja, det är tillåtet att övervaka sin egen tomt. Det finns inget förbud mot detta enligt svensk lag. Det är dock viktigt att notera att övervakning av allmänna platser eller områden utanför den egna tomten inte är tillåten utan tillstånd från polisen eller kommunen.

Måste man ha skylt om kameraövervakning hemma?

Ja, om man har kameraövervakning på sin tomt eller i sitt hem måste man informera om det genom en skylt som är tydligt synlig. Skylten ska innehålla information om att övervakning sker, varför det görs, vem som ansvarar för övervakningen samt hur man kan få mer information.

Är det olagligt att filma någons hus?

Det är inte olagligt att filma någons hus från en allmän plats, till exempel gatan. Detta anses vara en form av allmän bevakning som är tillåten. Däremot är det inte tillåtet att filma någons hus från en plats där man inte har rätt att vara, exempelvis från den privata tomten. Detta anses vara ett intrång på den personliga integriteten och kan vara straffbart enligt svensk lag.