Spara tusenlappar med en felkodsläsare

1_6_1

Felkodsl__sare_F_57444724d43ed

Få saker är lika irriterande som när din bil börjar krångla. Helt plötsligt blir det ett pussel att ta sig in till jobbet, ut till affären eller hämta upp barnen på dagis. Det är dessutom svårt att veta exakt vad som har hänt med bilen. Idag finns det dock möjlighet att köpa hem en felkodsläsare för att snabbt ta reda på vad bekymret är.

Dagens felkodläsare kopplar upp sig genom den så kallade OBD 2-porten. Denna port brukar även kallas för ett diagnosuttag och det är denna som gör det möjlig för en felkodläsare att undersöka bilen. Sedan 1996 har bilar tillverkats med en OBD 2-port och den ska alltid vara tillgänglig från förarplatsen.

När du har en egen felkodläsare använder du i princip samma bildiagnostiseringsverktyg som en vanlig bilverkstad. Det finns dock både enklare och mer avancerade modeller att hitta på nätet. När bilen börjar agera konstigt så kan du snabbt och lätt koppla in din felkodsläsare för att se vad det är som har hänt. Även om du inte skulle kunna fixa problemet på egen hand så kan du åtminstone förmedla informationen till mekanikern och på så sätt få en bättre uppskattning om vad reparationen kommer att kosta.

Laga bilen själv

Ibland kan felet vara väldigt enkelt att lösa men det vet du inte förrän du har undersökt bilen på egen hand. En felkodsläsare är en smart och prisvärd investering. Du kan hitta flera bra sidor på nätet med olika felkodsläsare, både dyra och avancerade samt billiga och enkla. Det finns till och med felkodsläsare som du kan koppla upp till mobiltelefonen. Läsaren kan du använda på alla bilar som har en OBD 2-port.

Undersök felkoderna på nätet

När du använder en felkodsläsare får du information i form av felkoder. Dessa kan vara lite svåra att tolka på egen hand. Tursamt nog så finns det gott om information att hämta på nätet, både från professionella bilmekaniker, biltillverkarna och entusiastiska hobbyreparatörer. Det är alltid bra att googla på den koden du får upp.

Se alla våra felkodsläsare här:

https://www.prylstaden.se/bil/bildiagnostik/felkodslasare

Foxwell felkodsläsare

iCarsoft felkodsläsare

vGate felkodsläsare