Nallen Bernhard är, om sanningen ska fram, en ganska tilltufsad och luggsliten figur. Ena örat slokar, och på magen syns en zick-zackrand efter den senast lagade revan. Inte desto mindre ska den gamla trotjänaren snart träda in i rollen som biträdande privatdeckare och ställföreträdare agent. Tacka Prylstadens hopsättbara spionkamerakit för det.

Att speja är ett kinkigt hantverk. Ibland är det bara list som gäller. Och kreativitet. I en misstänksam omgivning är det ett måste att dölja sin spionkamera eller övervakningsapparatur på ett sätt som inte på villkors vis kan genomskådas. Ett förslag: placera kameran i någon helt vardaglig attiralj som inte får de berörda personerna att ana oråd – inte ens om det skulle röra sig om sjukligt vaksamma personer. För den som är inne på de här tankebanorna har alltså Prylstaden en produkt som kan bli stor hjälp på vägen: en byggsats som gör det möjligt att bygga in spionkameran på något lämpligt ställe. Med lite tankemöda och en smula fingerfärdighet kommer du snart på en lösning där utrustningen är 100-procentigt dold eller effektivt kamouflerad. Att själv fixa en smart kameraplacering i stället för att välja en färdig lösning ökar handlingsutrymmet och gör det så klart lättare att pröva okonventionella metoder i underrättelsearbetet. Det gäller att släppa hämningarna och tänka utanför boxen.

 

Några förflugna idéer: brödrosten, en klädhängare, taklampan, kvällslektyren på nattygsbordet, ett nyckelhål, en tavelram, brandvarnaren, hundens matskål eller ett tomt mjölkpaket kan komma väl till pass. Eller kanske knapphålet i kavajfickan. Andra väljer att bygga in Spionkameran i nallen eller dockan som ligger till synes lite vårdslöst utslängd i soffhörnet.

Kanske är Nalles troskyldiga öga den perfekta utkikspunkten att speja från.

Kort sagt så är det bara fantasin som sätter gränser.

I det här kittet ingår förutom en spionkamera med HD-kvalitet – 1280 x 720 punkters upplösning – även en inbyggd mikrofon och en fjärrkontroll samt en adapter för nätdrift.

Spionkameran, som plåtar 30 bilder i sekunden, ser inte ut som en vanlig fotolåda utan består av en platta med ett batteri och diverse elektronik som kan stoppas i ett fodral. Den är ansluten till en platt och böjlig linskabel som i standardutförandet är nio centimeter lång.

Den batteritid som ingår i spionbyggsatsen har en kapacitet på 3000 milliamperetimmar vilket räcker för en rejält tilltagen drifttid, upp till 12 timmar.

Batteriet laddas via USB-uttaget med ström från en dator eller via adapter direkt från ett eluttag i väggen.

Via nätadaptern går det också att koppla kameran till elnätet så att den är påkopplad dygnet runt under veckans alla dagar.

Detaljerna är både löstagbara och utbytbara. Användaren kan till exempel välja att skaffa ett annat batteri eller en annan lins med annan brännvidd och en längre linskabel.

Det som gör kameran så mångsidig är att hela apparaturen – utom själva objektivet som sitter längst ut på linskabeln – kan gömmas var som helst.

När kameran väl är på plats kan den diskret styras via fjärrkontrollen. Användaren kan vara så långt som 20 meter bort och ändå skicka kamerakommandon.

Det går också att ställa in spionkameran på rörelseaktivering så att den sätter igång och registrerar vad som sker så fort någon misstänkt händelse upptäcks.

Att spara det inspelade materialet är inget problem. Kameran har plats för ett minneskort på upp till 32 GB (gigabyte). Om minnesutrymmet tar slut kan den börja från början och spela över det äldsta materialet, så kallad loopinspelning. På så sätt finns alltid de senaste timmarnas tagningar kvar.

Den komprimeringsstandard som används är H.264 som håller filstorlekarna nere men ändå bibehåller hög bildkvalitet.

Köp den här: Spionkamerakitt med lång batteritid & 720p HD dold kamera