Xenonlampor

Har du hört talas om xenonlampor? Kanske har detta nya belysningskoncept väckt din nyfikenhet? Xenonlampor av olika slag och i olika prisklass finns att köpa på prylstaden.se. Vi garanterar bästa produkter till lägsta priser.

Fördelarna med xenonlampor i jämförelse med annan belysning är flera:

  • Ljusstarkare än till exempel halogenlampa – höjer trafiksäkerheten
  • Drar mindre ström – lägre bränsleförbrukning
  • Upp till fyra gånger så lång livslängd

Vad är xenonlampor?

Så vad är egentligen en xenonlampa? Det är ett namn som väcker nyfikenhet, visst låter det futuristiskt? Xenonlampor är ljuskällor som drivs med hjälp av ädelgasen xenon. Gasen finns i ett urladdningsrör vari en ljusbåge bildas. Ljusbågens jonisering skapar ljusenergi. Man behöver inte nödvändigtvis förstå hur det fungerar, men i korta ordalag kan man säga att xenonlampor är en form av gasurladdningslampa.

I glasröret finns inte bara xenongas utan även en del metallsalter samt två volframelektroder. De drivs av elektroniska driftkällor och inte av batteri. Det tar lite längre tid för xenonlampor att tändas och släckas, samt skifta i ljusstyrka varför det var svårt för tillverkarna att installera xenonlampor som helljuskälla i bilar. Man hittade lösningen genom att skapa en typ av ridå som minskar ljusstyrkan snabbt, likt ett ögonlock.

Köp dina xenonlampor på Prylstaden

Prylstaden har ett brett sortiment av xenonlampor för bilar, vi säljer xenonlampor för olika typer av bilar och i olika prisklass. Du som har en bil med xenonlampor får ökad trafiksäkerhet genom bättre upplyst väg när du kör, dessutom varar en xenonlampa mycket längre än en vanlig. Det är en liten investering du garanterat inte kommer att ångra.

Vissa bilar säljs idag med xenonlampor från fabriken och när dessa behöver bytas så blir skenet från lamporna aningen rosa. Det är en mycket tydlig indikator. När du behöver byta din bils xenonlampor så är du välkommen till oss på Prylstaden och tycker du att det känns svårt att välja vilken lampa som lämpar sig bäst till just din bil så finns vi som arbetar på Prylstaden här för att svara på dina frågor. llt du köper hos oss säljs med ett års garanti, även våra xenonlampor.

Att tänka på

Olika xenonlampor har givetvis lite olika specifikationer, vissa säljs i tvåpack, andra enskilda; vissa har längre lystid än andra osv. De flesta xenonlampor ska användas i temperaturer mellan -40 och +105 grader – vilket sällan är ett problem. Bor man på väldigt kalla breddgrader så kan det förstås vara något att tänka på.

Färgtemperaturen för xenonlampor har länge varit lite av ett problem för användare då skenet från dessa lampor har varit känt för att vara väldigt kallt, något som inte alla gillar. Man har dock utvecklat lamporna mycket på senare tid och kan idag få ett vitt sken (diamond white), man mäter färgtemperaturen i enheten Kelvin (k).

Ett alternativ till xenonlampor är LED-lampor som också ger starkt sken till mindre energi. Välkommen att ta en titt på vårt produktutbud, du finner marknadens bästa produkter hos oss på Prylstaden – alltid med lägsta prisgaranti.