TPMS (Tire Pressure Monitoring System) är en viktig teknologi för fordonsägare eftersom det övervakar däcktrycket och varnar för lågt tryck, vilket är avgörande för trafiksäkerheten och bränsleeffektiviteten. Genom att kontinuerligt övervaka däcktrycket kan TPMS hjälpa till att förhindra olyckor orsakade av under- eller överuppblåsta däck. För att förtydliga, lågt däcktryck kan leda till ökad bromssträcka, minskad bränsleeffektivitet och ökad slitage på däcken. Å andra sidan kan för högt däcktryck minska fordonskontrollen och greppet på vägen. Detta gör det tydligt att TPMS-verktyg är av avgörande betydelse för bilägare.

1. MaxiSys MS906 PRO-TS – Felkodsläsare & TPMS Verktyg

  MaxiSys MS906 PRO-TS är ett avancerat diagnosverktyg med en 8-tums TFT-LCD-skärm, Octa-core-processor, och Android 7. Den har 128 GB minne, stöder över 80 bilmärken, och erbjuder fullständig diagnostik samt 26 servicefunktioner inklusive kodning och programmering. Med en integrerad TPMS-antennmodul möjliggör den omfattande TPMS-tjänster. Verktyget inkluderar 1 års kostnadsfria programuppdateringar och har unika funktioner som systemtopologimjukvara, reparationsassistent, och tekniska bulletins för flera bilmärken. Dess robusta specifikationer inkluderar en kraftfull batterikapacitet på 11600mAh och är lämplig för användning i temperaturer från -10 till +55°C.

  2. Foxwell T2000 TPMS verktyg

  Foxwell T2000 är ett TPMS-verktyg som tillåter användare att själva programmera TPMS-sensorer och undvika höga kostnader för originalsensorer. Paketet inkluderar 8 programmerbara sensorer (4 gummi- och 4 metallsensorer) samt nödvändiga tillbehör som kablage, OBD2-anslutning, USB-kabel och batteriladdare. Med 3 olika inlärningsmetoder och livstidsuppdateringar ger verktyget flexibilitet och långsiktig användbarhet. Den smarta väskan i hårdplast gör den enkel att transportera. Totalt sett är Foxwell T2000 ett kostnadseffektivt verktyg för hantering och programmering av TPMS-sensorer.

  3. CGSULIT TPMS80 – Professionellt TPMS verktyg

  TPMS80 från det populära EU-märket CGSULIT är ett professionellt och prisvärt TPMS-verktyg samt bildiagnostikverktyg. Det trådlöst programmerar däcktryckssensorer och stödjer alla 10 testlägen från de senaste J1979 OBD2-testspecifikationerna. Utöver att diagnostisera bilens TPMS-sensordata och aktivera sensorer, har TPMS80 även stöd för vanligt OBDII-uttag.

  Rekommendation ges för att köpa till tillverkarens TS01 däcktryckssensorer. Med TPMS80 kan du smidigt och oavsett bilmärke läsa av exakt lufttryck i varje däck, och verktyget möjliggör programmering av däcktryckssensorer för att integreras med bilens TPMS-system.

  TPMS80 har ytterligare förmågan att utföra kontroll på FOB-nycklar och erbjuder omlärning via OBD, guidning, samt manuell inmatning. Det kan även automatiskt skapa sensor-ID för TS01 däcktryckssensorer, vilket gör det till ett allsidigt och användarvänligt verktyg för TPMS-programmering och bildiagnostik.

  4. Autel MaxiTPMS ITS600 PRO

  MaxiTPMS ITS600 PRO är en trådlös Android-surfplatta med en 5,5-tums pekskärm som erbjuder avancerade TPMS-diagnostik- och servicefunktioner. Den stöder trådlös programmering av däcktryckssensorer och fungerar med amerikanska, asiatiska och europeiska TPMS-utrustade fordon. Med en förbättrad TPMS-statusskärm, VIN-scan, och MX-sensorprogrammering möjliggör ITS600 PRO enkel hantering av TPMS-system.

  Surfplattan inkluderar även omfattande servicefunktioner såsom snabb OBDII-omlärning, registrering av batteribyte, styrvinkelkalibrering och oljelampaåterställning. Dessutom erbjuder den kontroll av FOB-nycklar och ger möjlighet att skanna DOT-nummer för däck, visa återkallelseinformation och utföra exakt lasermätning av mönsterdjup och slitage på bromsskivor.

  Med en kraftfull Quad-core-processor, 2GB RAM, och 64GB lagring, garanterar ITS600 PRO snabb och effektiv prestanda. Den är kompatibel med olika anslutningsmöjligheter inklusive WiFi, Bluetooth, och USB 2.0 Type C. ITS600 PRO levereras med gratis livstidsuppdateringar och utgör ett komplett verktyg för TPMS-diagnostik och däckhälsa.

  Vad är TPMS?

  TPMS står för Tire Pressure Monitoring System, vilket på svenska kan översättas till Däcktrycksövervakningssystem. Det är en teknologi som används för att övervaka lufttrycket i däcken på ett fordon i realtid. Huvudsyftet med TPMS är att varna förare om lågt däcktryck, vilket kan förhindra olyckor och förbättra bränsleeffektiviteten.

  Ett TPMS består vanligtvis av trycksensorer monterade på varje däck eller inbyggda i däckens ventiler, en styrenhet och ett varningssystem i fordonet. Om trycket i något däck sjunker under en förinställd nivå, skickar sensorn information till styrenheten, som i sin tur aktiverar en varningssignal till föraren, vanligtvis genom en lampa på instrumentbrädan eller ett ljudlarm.

  TPMS hjälper förare att upprätthålla korrekt däcktryck, vilket är viktigt för säkerheten, bränsleeffektiviteten och däckens livslängd. Lågt däcktryck kan leda till ökad bränsleförbrukning, minskad prestanda, och i värsta fall kan det orsaka olyckor på grund av nedsatt hantering och bromsförmåga. Därför har många länder infört krav på att nya fordon ska vara utrustade med TPMS.

  TPMS Sensorer och ventiler

  TPMS-sensorer och ventiler är enheter som är installerade på däcken på fordon för att övervaka lufttrycket i realtid. Dessa sensorer är en viktig komponent i TPMS och har följande funktioner:

  1. Tryckövervakning: TPMS-sensorerna mäter kontinuerligt lufttrycket i däcket och övervakar om det ligger inom de förinställda gränsvärdena.
  2. Signalöverföring: När sensorn upptäcker att trycket är för lågt eller för högt, skickar den en trådlös signal till fordonets TPMS-styrenhet.
  3. Förarvarning: TPMS-styrenheten tolkar signalen och aktiverar en varning för föraren, vanligtvis i form av en varningslampa på instrumentbrädan eller ett ljudlarm.
  4. Sensortyp: Det finns två huvudtyper av TPMS-sensorer – direkt och indirekt. Direkta sensorer är monterade på varje däck och överför specifik information om däcktrycket. Indirekta sensorer använder fordonets befintliga ABS-system för att beräkna trycket baserat på hjulens rotationshastighet.

  TPMS-sensorer är avgörande för att förare ska vara medvetna om däckens tillstånd och för att minska risken för olyckor som kan uppstå på grund av felaktigt däcktryck.

  TPMS Verktyg

  Ett TPMS-verktyg är en enhet som används för att diagnostisera och hantera däcktrycksövervakningssystemet i fordon. Det möjliggör avläsning, programmering och underhåll av TPMS-sensorer, vilket är avgörande för att säkerställa korrekt däcktryck och därigenom öka trafiksäkerheten, bränsleeffektiviteten och förlänga däckens livslängd. Verktygen kan variera och inkludera funktioner som programmering av sensorer, TPMS-diagnostik, och andra underhållsåtgärder.

  TPMS programmering

  Pre-service-verktyg: är främst designade för diagnosändamål, delvis med möjlighet till programmering. Dessa verktyg har en kompakt display och kan överföra data till en dator via USB. De är främst avsedda som initiala system för sporadiska diagnoser och ibland även för programmering.

  PAD (Programming Accessory Devices): används för avläsning och programmering av sensorer som kräver direkt kontakt med PAD för att genomföra dessa åtgärder (sensorn placeras på PAD-enheten). PAD ansluts till en dator via USB och fungerar som en display under avläsnings- och programmeringsprocessen.

  All-In-One-verktyget: möjliggör snabb programmering via radio genom att begränsa existerande sensor-ID:n eller skapa ett nytt ID på bara några sekunder. Det erbjuder enkel och snabb diagnos genom radiofrekvens, och har ofta möjligheten att skapa ett OBD-gränssnitt. Dessutom kan data överföras automatiskt till en dator, och verktyget inkluderar ytterligare funktioner som utskrift av rapporter. Det är särskilt rekommenderat för verkstäder med en genomsnittlig arbetsbelastning.

  Montera TPMS själv

  Att montera TPMS själv kan vara möjligt, men det kräver viss teknisk kompetens och verktyg. Här är en allmän översikt över stegen för att montera TPMS-sensorer själv:

  1. Skaffa rätt TPMS-sensorer: Köp TPMS-sensorer som är kompatibla med ditt fordon. Det finns olika typer av sensorer, och de varierar beroende på fordonets modell och tillverkningsår.
  2. Verktyg och utrustning: Se till att du har rätt verktyg, inklusive en domkraft och en mutterdragare, för att lyfta och demontera hjulen.
  3. Lokalisera sensorplatserna: Identifiera var TPMS-sensorerna kommer att monteras på däcken. Detta kan skilja sig åt beroende på fordonstyp.
  4. Demontera hjulen: Använd domkraften för att lyfta upp fordonet och demontera hjulen på de platser där du ska installera TPMS-sensorerna.
  5. Montera TPMS-sensorerna: Fäst TPMS-sensorerna på insidan av varje däck enligt tillverkarens anvisningar. Se till att de är monterade korrekt och att däcket kan rotera fritt.
  6. Montera däcken: Återmontera hjulen och dra åt muttrarna med rätt moment.
  7. Programmera TPMS-systemet: Många TPMS-sensorer kräver programmering för att matcha fordonets system. Använd fordonets manual eller följ tillverkarens instruktioner för att programmera TPMS-systemet.
  8. Kontrollera systemet: Starta fordonet och se till att TPMS-systemet fungerar korrekt. Observera om några varningar visas på instrumentbrädan.

  Notera att vissa fordon kan kräva en återställning eller kalibrering av TPMS-systemet efter installationen. Om du känner dig osäker eller inte har erfarenhet av däckmontering och TPMS-installation, kan det vara klokt att söka professionell hjälp för att undvika felaktig installation och säkerställa korrekt funktion.