Felkodsläsare till bilar är ett verktyg som används för att läsa ur och ta fram felkoder ur bilens inbyggda dator. Med en felkodsläsare kan man identifiera vilken eller vilka delar eller system som är problemet med bilen. En felkodsläsare har många namn, bland annat brukar den kallas bildiagnosverktyg, scanner, bilscanner, diagnosverktyg, diagnostikverktyg och när en avläsning av bilens dator sker kallas resultatet oftast för bildiagnos.

Vi på Prylbloggen har nyligen publicerat en bäst-i-test artikel för årets bästa felkodsläsare för alla bilmärken och i generella termer men i denna artikel kommer vi redogöra för följande tes; Bästa felkodsläsare för Volvo. Varför just felkodsläsare för Volvo kanske ni undrar? Jo, statistik över tid visar att Volvo är Sveriges mest sålda bilmärke både inom ny-försäljning och begagnat (Teknikens Värld, 2020; Blipp, 2024; Dagens PS, 2024). I Sverige är nästan 1,4 miljoner registrerade bilar av bilmärket Volvo. Volkswagen som ligger på andra plats har omkring 1 miljoner registrerade bilar i Sverige, det betyder att Volvo har omkring 40% mer registrerade bilar än Volkswagen på andra plats (Car.info, 2024).

Här är våra rekommendationer på de bästa felkodsläsarna för Volvo 2024:

1. iCarsoft VOL 2.0 för Volvo & Saab

Om ni har kikat igenom vår tidigare artikel kring den bästa felkodsläsaren är det ingen överraskning att iCarsoft toppar även denna lista. iCarsoft VOL 2.0 stödjer Volvomodeller mellan åren 1996-2015, klicka vidare på produkten för att se exakta modeller. Felkodsläsaren är försedd med gummimaterial som är stöttålig, knapparna är även dom i gummi med taktila klick för ökad användarvänlighet samt designen är ergonomisk utformad för händerna. 

Med iCarsoft VOL 2.0 kan ni läsa och ta bort felkoder inom exempelvis Airbag, ABS, Motor, Automatlåda, Startspärrar, ETC och AC. Felkodsläsaren visar grafisk realtidsvisning av sensordata och realtidsdata. Utöver detta kan ni som användare även utföra komponenttester för enskilda system och moduler. iCarsoft VOL 2.0 erbjuder även stöd för avläsning av Volvos egna special-koder samt för dieselpartikelfilter (DPF).

Övriga funktioner:

 • Återställning vid oljebyte
 • Visa ECU information
 • Släcka service-, olje- och varningslampor
 • Registrera nytt startbatteri (BMS)
 • Bromsbelägg (EPB)
 • Styrvinkelsensor
 • Avläsa VIN-nummer

2. iCarsoft VOL 1.0 för Volvo & Saab

På andra plats i listan hittar vi VOL 1.0 från iCarsoft som är liknande som den ovan. Skillnaden är främst att denna felkodsläsare har ett enhandsfattning vilket också gör designen till något mindre och minimalisk. Övrigt är det möjligt att läsa och radera felkoder inom exempelvis Motorsystemet, ABS, Transmission, Växellåda, Antisladd, TPS (Throttle position sensor) och ESP. Felkodsläsaren är utrustad med en 2,8 tum LCD skärm som ni kan tyda live data och utskriftsdata. iCarsoft VOL 1.0 omfattar bland annat testlägena CANBUS (ljusövervakningssystem), ISO9141, KWP2000 och J1850. En OBD2 kabel medföljer så ni kan enkelt koppla in i eran Volvo för att direkt utnyttja felkodsläsarens funktioner. 

Denna felkodsläsare är perfekt att förvara i handskfacket i din Volvo. Skulle eventuella felkoder börja lysa i instrumentbrädan kan ni snabbt och enkelt göra en ordentlig undersökning tack vare dess funktioner. 

Övriga funktioner:

 • ECU diagnos
 • Serviceåterställning
 • DTC bibliotek (Diagnostic Trouble Code)
 • EOBD & OBD II

3. Vgate Bluetooth felkodsläsare OBD2

Söker du ett billigt alternativ till din gamle trotjänare? Med denna felkodsläsare som endast väger 40 gram kan du radera servicelampor och få viktig information kring din bil genom att endast koppla in kodläsaren i OBD-uttaget och sammankoppla en enhet med bluetooth. Det är möjligt att läsa felkoder med hjälp av en programvara (exempelvis Easy OBD2, Scanmaster ELM, wOBD Crazy) och en kompatibel enhet. 

Har du bytt turboaggregat eller däck på din Volvo? Sammankoppla kodläsaren och exempelvis din Android telefon så får du information kring laddtryck och hastighet – helt perfekt. Ni kan även få information kring varvtal, lufttryck, bränsletryck, temperaturer och en rad andra värden som OBD2 uttaget kan läsa ut. 

Notera, denna kodläsare kan inte kopplas med iPhone / iPad utan rekommenderas att parkopplas med en Android eller Windows enhet. Protokoll som stöds är exempelvis CANBUS, J1850PWM, J1850VPW, KWP2000, ISO 14230-4 och ISO 9141-2. 

Övriga specifikationer:

 • Endast 68 x 43 x 23 millimeter
 • Färg: Blå
 • ELM-327 v1.5 processor

4. ELM-327 WiFi felkodsläsare OBD2 / EOBD

Detta är ett annat billigt och effektivt alternativ till att både visa live data och avläsa dina felkoder på din Volvo. ELM-327 felkodsläsare kopplas in i OBD uttaget och kopplas upp via Wifi – inga batterier, kablar eller annat behövs! Live data visas direkt i din telefon (denna felkodsläsare stöds av iPhone / iOS) där ni har möjlighet att radera och läsa felkoder kring Motor, ABS, Växellåda, Ratt, Startspärr och så vidare. Har ni installerat rätt programvara och bilen stöds kan ni även få information som exempelvis hastighet, varvtal, bränsleförbrukning, motortemperatur och mycket annat.  ELM-327 har en inbyggd strömbrytare så ni slipper koppla bort enheten från OBD porten vid eventuella felsökningar.

Felkodsläsaren är kompatibel med de flesta bilar efter 1996 med OBD2 eller EOBD standard och protokoll som stöds är bland annat CAN, KWP2000 och ISO9141-2. Det går att nå olika system på olika bilar och det finns inte fullt funktionsstöd för alla bilmärken.

Gratis programvaror (exempelvis):

 • Scantool.net
 • OBD2Crazy.com
 • DashCommand (app)

Slutsats

Det finns olika felkodsläsare med varierande funktioner, utseenden och pris. Den bästa felkodsläsare för din Volvo är iCarsoft VOL 2.0 men om du söker en billig universal felkodsläsare skulle antingen vGate Bluetooth eller ELM-327 WiFi vara ett bra och smidigt alternativ också. Kräver du lite mer och vill avläsa felkoder från andra bilmärken rekommenderar vi att ni läser denna artikel för tips; Felkodsläsare – Bäst i Test. Några tips att ha i åtanke när du väljer felkodsläsare är följande:

 1. Anslutning. Hur vill du ansluta felkodsläsaren? Det kan antingen vara att du direkt ansluter en display i OBD / EOBD uttaget och hanterar funktionerna via en navigation samt panel på själva felkodsläsaren. Ett annat alternativ är att koppla in en kodläsare i uttaget och parkoppla den via antingen WiFi eller Bluetooth till exempelvis din Android telefon. 

 2. Funktioner. Vad vill du utföra med felkodsläsaren? Klicka på knapparna “Köp här” under varje produktbild i artikeln och gå igenom funktionerna på respektive produkt vi listat för att få en full genomgång vad felkodsläsaren faktiskt kan genomföra.

 3. Pris. Vad är din inköpsbudget? Att be en verkstad att genomföra en felkodsavläsning kan kosta allt ifrån 600kr till 1500kr. Har du en äldre bil där felen börjar att dyka upp med jämna mellanrum kan en dyrare men funktionsrikare felkodsläsare vara ett ekonomiskt alternativ. Har du däremot en gammal bil och ditt behov är endast att avläsa felkoder kan det räcka med exempelvis vGate eller ELM-327 som endast kostar några hundralappar.

Photo by Michel Grolet on Unsplash