Med hemlarm och villalarm kan du säkerställa att hålla inbrottstjuvar borta, tidigt agera vid eventuella bränder och få information när en säkerhetsrisk uppstår. Fler hem- och villaägare installerar olika typer av hemlarm, alltifrån avancerade system som är kopplat till väktartjänster till enklare brandvarnare som larmar till din telefon vid detektering av eventuell rök. Spektrumet vad ett hemlarm kan defineras som är brett. Vi kommer i denna artikel presentera tre olika hemlarm system utan abonnemang och utse en bäst i test vinnare. Vidare kommer vi även tipsa kring billiga men funktionella lösningar hur ni kan sätta ihop och komplettera ett eget hemlarm skräddarsytt just utifrån era behov. 

Vad är ett hemlarm utan abonnemang? Ett hemlarm utan abonnemang består av samma eller liknande komponenter som ett hemlarm med abonnemang, generellt kan man säga att skillnaden är att du äger hemlarm systemet (dvs. inte hyr det) och att du inte betalar för väktartjänster.

Skulle du föredra ett hemlarm utan abonnemang rekommenderar vi att du börjar med ett system som det går att växa i och exempelvis lägga till fler detektorer, kameror, sensorer och så vidare. Däremot, om du skulle föredra hemlarm med abonnemang erbjuder exempelvis larm jätten Securitas de olika paketen BAS (299kr), PLUS (329kr) och PREMIUM (379kr) för en peng i månaden plus eventuella startavgifter. Det finns billigare varianter och alternativ, om detta är relevant rekommenderar vi er att Googla vidare.

1. ‌Powerseries NEO DSC larmpaket – Bäst i test Hemlarm

Tillverkaren DSC har god renommé och erbjuder kvalitetsprodukter. Powerseries NEO är bland de senaste innovationerna på marknaden inom larm och säkerhet och är ett professionellt, godkänt samt beprövat inbrottslarm enligt SP, SSF1014 (utgåva 5). Powerseries NEO innehar SBSC-intyg i larmklass R samt larmklass 2 och larmsändaren finns för larmklass 2 samt larmklass 3-4. Serien är ett hybridlarm där du kan kombinera trådbundna samt trådlösa anslutningar. Vi på prylstaden erbjuder de populära paketen; Powerseries Neo HS2016 RFK och PowerSeries Neo HS2064 RFK – som båda hamnar på en delad första plats i bäst i testet. 

Med mobilappen PowerSeries NEO Go kan du enkelt hantera, styra och kontrollera individuella områden eller hela systemet. När ett larm utlöses kan händelser skickas som push-meddelanden till mobilappen så du som användare kan snabbt rycka ut. 

1.1 Powerseries NEO HS2016 RFK / Teletec Classic Pack 16

Detta är ett prisvärt och komplett startpaket med allt du behöver för att komma igång med upp till 16 sektioner. Systemet är anpassad för företag och bostäder där prioriteringar är funktion, kvalité och framförallt säkerhet. Knappsatsen i detta larmpaket är trådbunden (HS2LCDRF) med textdisplay och integrerad tvåvägs PowerG radiotransceiver. Grundutförandet är att 7 trådbundna sektioner, 6 på huvudkortet och 1 på knappsatsen, kombineras med trådlösa enheter där totalantalet inte överstiger 16 (16 minus 7 är lika med 9 trådlösa sektioner). Skulle du i början vara nöjd med detta antal sektioner som ingår i paketet men slutligen vilja expandera finns möjligheten att köpa till ett extra sektionskort. Däremot tar inte fjärrkontroller, knappsatsen och sirener någon plats i systemet och räknas inte med i sektions begränsningen. Enligt vår rekommendation är detta oftast tillräckligt för att professionellt installera ett hemlarm utan abonnemang till ett förmånligt pris för att säkra upp en fastighet eller egendom.

Följande produkter ingår i systemet:

 • NEO Kit HS2016 RFK
 • NEO ethernet-larmsändare TL280
 • Siren SD-110
 • IR-detektor RXC-ST
 • Magnetkontakt MC440 samt,
 • 5 Stycken larmdekaler

1.2 Powerseries NEO HS2064 RFK

Det här är ett larmpaket som är snarlikt det ovan, lite dyrare till pris men godare expansionsmöjligheter direkt. Om du innehar en stor hyresfastighet eller ett garage fullt med klassiska bilar är det lika bra att köpa detta larmpaket istället. Det är egentligen två skillnader, och pris, jämfört med paketet ovan; (1) Grundutförandet är att det går att koppla 9 istället 7 trådbundna sektioner och som sedan kan kombineras med 64 istället för 16 trådlösa sektioner. (2) Larmsändaren i detta paket kan kommunicera via både 3G och fast nätverksanslutning medans larmsändaren ovan endast kan kommunicera via fast nätverksanslutning.

Följande produkter ingår i systemet:

 • NEO Kit HS2064 RFK
 • NEO tvåvägs-larmsändare TL2803G
 • Siren SD-110
 • IR-detektor RXC-ST
 • Magnetkontakt MC440 samt,
 • 5 Stycken larmdekaler

2. Nookbox G2-4G hemlarm – Hemautomation

Nookbox G2-4G är ett uppskattat och kraftfullt hemlarm med fullt stöd för hemautomatisering via RF, Z-Wave, eller ZigBee. Startpaketet består av Nookbox Gateway G2, magnetisk dörrsensor, IR/PIR-detektor, larmknappssats, ethernet-kabel, backup-batteri och manual. Hela systemet går att hantera via Nookbox-portalen eller Nookbox-appen, exempelvis kan ni larma på eller av, övervaka enheter och hantera energin i hemmet. Hemlarmet stödjer både GSM och IP-kommunikation men har även inbyggd 4G i gatewayen. Tack vare stödet för hemautomation blir det enklare att skräddarsy olika tjänster för att komplettera samt hantera ditt hemlarm med övriga smarta funktioner i hemmet. Utöver detta är det otroligt enkelt att installera och komma igång med hemlarmet, det mesta är “plug & play” samt trådlöst – se installations video från Youtube här!

Kompletterande produkter till Nookbox G2-4G hemlarm

Till Nookbox G2-4G går det att komplettera massor av fantastiska produkter som ökar hemmets säkerhet, produkter som kan adderas är till exempel rökdetektorer, video & dörrtelefon, smarta pluggar och sirener. Om hemlarmet är en del av din hemautomation kan du via ZigBee eller Z-Wave även komplettera med exempelvis elektriska dörrlås, vattendetektorer, temperatursensorer och mycket mer. Nedan presenterar vi tre kompletterande produkter till Nookbox G2-4G hemlarm som är fullt kompatibelt med varandra där du kan skräddarsy produktutbudet utifrån dina behov.

Nookbox video & dörrtelefon via wifi

Nookbox video-dörrtelefon är utrustad med en HD-kamera av högsta videokvalitet och mörkerseende teknologi som gör att du får en tydlig bild kring vem som står på andra sidan dörren. Video-dörrtelefonen kopplas ihop med din smartphone där du kan streama video i realtid samt kommunicera med video-dörrtelefonens inbyggda högtalare och mikrofon. Du kommer inte missa några fler besökare och är “alltid hemma”. 

Nookbox IR 360-detektor

Denna takmonterad PIR-rörelsedetektor med 360° från Nookbox gör slut på blindfläckar i bevakade områden. Exempelvis när IR detektorn är monterad 2,7m till 4m upp kan den avläsa en yta på 6-8m i diameter. I ett hemlarm system kan enheten placeras vid entréer, utanför garage eller vid gäststugan – inbrottstjuven kan inte röra sig obemärkt. Enheten kan även användas för diverse funktioner av Nookbox som till exempel energibesparing och automatisk tändning / släckning av olika ljuskällor.

Nookbox Smart IP-Kamera

En modernt designad smart IP-kamera från Nookbox. Kameran är utrustad med 1080p upplösning, ultra vidvinkel och IR-lysdioder för bättre bildkvalité – både dag och natt. Enheten har även en inbyggd mikrofon och högtalare som möjliggör tvåvägskommunikation med familj, husdjur eller inbrottstjuvar. Den smarta IP-kamera kan skicka video och bilder vid kritiska moment till dig som användare. Öka säkerheten i ditt hem och integrera denna IP-kamera till ditt Nookbox hemlarm.

3. Denver SHA-150 Smart home hemlarm – med kamera

Detta är det perfekta hemlarmet till merparten av bostadsägare. Det omfattande setet består av styrenhet, inomhus IP-kamera, trådlös PIR-sensor, trådlös dörrvakt, fjärrkontroll, RFID-tagg, varningsskylt och tre stycken varnings klistermärken. Produkten går att använda tillsammans med Wifi och installeras enkelt via Amazon Alexa eller Google Assistent, men kan också installeras i exempelvis fjällstugan eller på sommarstället utan internet. Sätt i ett SIM-kort med aktiverat abonnemang fungerar enheten som ett GSM-larmsystem där du kan exempelvis larma på eller av via SMS till enheten. IP-kameran är utrustad med mikrofon vilket gör att när eventuellt larm löses ut kan du både se och höra vad som försiggår. 

Hemlarmet styrs via appen DENVER SMART HOME och hela systemet är TUYA baserat vilket betyder att det finns en rad olika produkter och lösningar som går att kombinera.

Fler TUYA baserade produkter för ett smartare hem

Vi på Prylstaden har ett gäng TUYA IoT produkter för dig som gillar hemautomation och moderna hem. Mycket går att relatera till hemlarm och säkerhet, exempelvis erbjuder vi produkter såsom IP-kameror, gasdetektor, vattenläckagedetektor, smarta bevattnare, styrenheter för persienner, temperatur- och luftfuktighetsgivare. Utifrån dessa produkter kan du komponera ihop ett eget hemlarm och säkerhetssystem för ett billigt pris. Exempelvis skulle en produktporfolio kunna se ut något liknande:

(Priser räknades fram 2022-09-13, eventuella prisförändringar kan eller har skett)

Detta hemlarm skulle kosta omkring 3872kr, fullt kompatibelt att expandera med TUYA IoT produkter. Allt detta kan styras med TUYA mobilapp som även har stöd för Google Home och Amazon Alexa.

Köpa ett färdig hemlarmsystem eller bygga ihop ett själv?

Svaret är: Det beror på. Innan ett eventuellt köp av ett hemlarm behöver du identifiera ditt behov. Bor du i en liten sommarstuga ute på landet kanske ett färdigt system med en IR-sensor och en utomhus IP-kamera samt kontrollpanel räcker. Äger du däremot en stor gård med massor av yta att hålla reda på är det kanske ingen dum idé att införskaffa sig ett rejält hemlarm kit. Det viktiga när man köper ett färdigt system är att planera för expansion, det bör finnas utrymme att lägga till enheter, sensorer och detektorer vid eventuella kompletteringar. Att bygga ihop och skräddarsy ett eget hemlarm är en lösning som passar de flesta situationerna och kan vara ganska kul.

Smarta hem, hemautomation och hemlarm

Allt fler smarta hem och IoT lösningar välkomnar hemlarm in i värmen. Många gånger räcker det med en app på telefon för att styra flertalet enheter och smarta produkter, exempelvis TUYA. Om du sätter ihop ett eget hemlarmsystem kan du funktionsmässigt ändå oftast uppnå samma säkerhetsnivå jämfört med färdiga kit. Den främsta nackdelen är egentligen att det sällan går att koppla till larmcentral samt att försäkringsbolagen ser dessa lösningar som mindre professionella – dock bör det ändå inte vara några problem. I de flesta fall är det inget krav på hemlarm för att hemförsäkringen ska täcka.

Tre användbara tips vid val av hemlarm

 1. Larm: Hur vill du att enheterna kommunicerar med dig som användare? Moderna hemlarm och smarta system använder oftast mobilen, app och notiser för att skicka ut information. Det kräver dock att enheterna kan kopplas till internet, WiFi eller ethernet. Vid situationer där internet är begränsat är GSM system fortfarande bra lösning, trots att det känns gammeldags att få ett SMS skickat till sig eller att det ringer i telefonen. För bäst användarvänlighet där tillgång till internet finns – välj app och smarta hem lösningar.

 2. Lagring: Generellt sett finns det två metoder för att spara och lagra datan som hämtas från exempelvis en IP-kamera, antingen via molntjänster eller i minneskort. Många av de moderna och väl beprövade produkterna använder både minneskort samt uppkopplade till molntjänster eftersom om det endast är det ena eller andra är det lättare att få avbrott. Låt säga att en inbrottstjuv dyker upp, larmet går och tjuven väljer att ta sönder kameran och dess minneskort. Ett bakvänt exempel skulle kunna vara att du inte har ett minneskort, inbrottstjuv stänger internet, larmet går och ingen data sparas. Det är viktigt att ni köper sätter ihop eller köper ett system där det går att kombinera dessa två lagrings metoderna.

 3. Videoövervakning: De flesta hemlarm som finns idag består till stor del av avancerade IP-kameror som både tar otroligt skarpa videos, funkar i mörker och erbjuder tvåvägs kommunikation. Läs gärna vår tidigare artikel kring de bästa utomhus övervakningskamerorna!

Photo by Franck on Unsplash