Husbilar kan upplevas stora och svåra att manövrera, man måste tänka på döda-vinkeln, parkeringar och göra avståndsbedömningar. Varför inte utrusta din husbil med en backkamera och få en säkrare parkering samt körning? Om du tidigare använt en backkamera vet du hur fantastiskt smidigt det är, både att använda och många gånger även att installera. Ett backkamerasystem kan bestå av en eller flera kameror och ibland fler än en skärm. Vid ökande antal kameror innebär det längre och fler kabeldragningar vilket leder till att monteringen kan ta något längre tid, men och andra sidan får du vid bild.

Slipp onödiga lack- och plåtskador med den bästa backkameran för din husbil.

1. Professionellt backkamerasystem för din husbil – Bäst i test

Vi på Prylstaden säljer dessa backkamerasystem i olika paket, antingen med skärm och 1 backkamera, 2 backkameror eller 4 backkameror. Skärmen är på hela 7 tum och är försedd med solskydd och dubbla antenner för extra lång räckvidd. Skärmen och den trådlösa backkameran kan kommunicera upp till hela 100 meter. En backkamera är utrustad med 1280x720p kamera med SONIX 9337 PRO sensor och 18 stycken IR lampor och ett inbyggt IR filter vilket gör att du får en klar bild upp till 10 meter oavsett dag eller natt. Har backkameran parkeringslinjer? Ja, men du kan välja att aktivera / avaktivera funktionen.

2. Komplett paket med trådlös backkamera för husbil

Backkameran på första plats är perfekt till större och otympligare husbilar, men letar du en backkamera för bästa peng är denna produkt helt perfekt. I detta paket ingår monitor, kamera, sändare, mottagare och nätsladd. Färgskärmen är på 4,3 tum vilket kan anses vara lagomt för att inte ta upp allt för stor plats på instrumentpanelen eller i framrutan. Bilden visas 120 grader horisontellt, 80 grader vertikalt och två inbyggda vita LED-lampor gör att du även kan backa i mörkret. Kameran är utformad för att tåla både väder och vind, dammtät och spolning tät. 

3. Vinteranpassad backkamera för kyliga äventyr

En av våra bästsäljande backkameror. IP67 klassning gör denna backkameran till väl robust med ett kraftfullt metallchassi och en drifttemperatur mellan -20 och 70 grader. Den högupplösta skärmen på 7 tum är enkel att montera med inkluderande fäste, exempelvis på position kan vara i tak eller direkt på instrumentbrädan. Monteringsfästet är böjbar, som syns på bilden är det en led, vilket gör att det inte är några problem att vika skärmen så det passar för stunden. Monteringsfästet monteras antingen med de inkluderande skruvarna eller den medföljande dubbelhäftande tejpen. En fjärrkontroll medföljer denna modell. Via fjärrkontrollen kan ni bland annat justera inställningar för kontraster, färgmattning eller ljusstyrka.

4. Trådlös backkamera med inbyggd display

Detta kit med inbyggd backkamera i backspegeln och trådlös mottagare samt sändare är ett stilrent alternativ. Backkameran har ett inbyggt mörkerseende och hela 170 grader vidvinkel, vilket fångar ett stort område bakom husbilen. Displayen är en 4,3 tums skärm och denna är inbyggd i en backspegel. Universalfäste medföljer och det sammansatta kitet förenklar installationen och minimerar kabeldragningar. Backkameran startar automatiskt igång vid backning och ni behöver inte oro er för solljus då backkameran är polariserad med spegelfilm och anti reflekterande beläggning.

5. Registreringsskylt med inbyggd kamera och backspegel skärm

Kanske är det dags att köpa en ny registreringsskylt till din husbil? Eller hittar du inget bra ställe att montera backkameran? Detta kan vara ett prisvärt och estetisk lösning. Den inbyggda kameran i registreringsskylten är IP68 klassad och tål att vara där. En nyhet är att kameran nu är uppdaterad med bättre mörkerseende och bättre bild. Med en vidvinkel på 120 grader och positioneringen av registreringsskylten är bilden bakåt bra. I kitet ingår det även 7 tums backspegel skärm med fjärrkontroll som tillsammans med den trådlösa mottagaren och sändaren minimerar installationstiden.

Varför bör jag välja en backkamera till min husbil?

Många faktorer har vi redan varit inne på, bland annat då husbilar oftast är större än vanliga bilar, minimera risken för parkeringsskador, mer överblick kring dolda vinklar (exempelvis döda-vinkeln) och mycket mer. Ni bör dock välja en trådlös backkamera i er husbil för att förenkla installationen. En kabelbunden backkamera ger alltid signal, men med dagens backkameror och dom 5 som presenterats ovan är räckvidden på signalen oftast så pass god.

Placeringen av backkameran kan installeras vid regskylten, i dropplisten vid taket eller egentligen var ni tycker passar. Skärmen däremot placeras var som. Oftast finns ström i närheten och ni kan välja att fästa den i instrumentbrädan, runt backspegeln, i framrutan eller vid A-stolpen – välj det som känns bäst när du kör. En annan bra att tänka på faktor är att i en husbil finns det oftast fler än ett batteri, exempelvis ett startbatteri och ett förbrukningsbatteri.

Vi rekommenderar dock att ni väljer ström från exempelvis bakljusen för att slå på backkameran i samband vid backning alternativ en strömbrytare. Om ni väljer att ta ström från förbrukningsbatteriet finns det en mycket liten risk att strömmen dras ut vid eventuella långa körningar och om det inte finns ett laddningssystem exempelvis DC-DC laddare, solceller eller skiljerelä som laddar förbrukningsbatteriet.

Summering

Bör alla husbilar vara utrustade med backkamera? Det enkla svaret är ja. Oavsett om din husbilssemester är att besöka Lofoten i Norge, Sigtuna i Sverige eller Hamburg i Tyskland kommer du stöta på situationer där en backkamera är praktisk.

Årets bäst i test vinnare går att kombinera med 1, 2 eller 4 backkameror och en 7 tums skärm. Vår rekommendation är att köpa ett backkamerasystem med hellre en kamera för mycket än en kamera för lite. Exempelvis om din husbil är omkring 15 meter innebär det att den både är lång, hög och bred. I detta fall skulle eventuellt ett system med 4 stycken backkameror vara nödvändigt, men och andra sidan om din husbil är kanske 6 meter räcker det eventuellt med endast en backkamera bak? Att införskaffa sig en backkamera kan spara dig både tid och pengar.

Oavsett om du är en expert på backa är det bekvämligt att få ännu fler vinklar och vyer att använda sig av, du ser den där stolpen du kanske inte annars hade sett.