Värmekameror har revolutionerat hur vi uppfattar och analyserar temperaturmönster. Dessa högteknologiska enheter har en bred användning inom olika branscher och har blivit oumbärliga verktyg för att upptäcka problem, övervaka processer och utföra noggranna mätningar. Värmekameror har många applikationer, från att upptäcka energiförluster i byggnader till att diagnostisera problem i elsystem och mycket mer. I den här artikeln kommer vi att utforska några av de bästa värmekamerorna på marknaden och ge dig en översikt över deras funktioner och fördelar. Så om du är intresserad av att köpa en värmekamera för mobil eller handhållen och vill veta vilken som är bäst i test, har du kommit rätt! Vi kommer att ta en närmare titt på några toppmodeller och hjälpa dig att fatta det bästa beslutet baserat på dina behov och budget. Låt oss börja med att granska de bästa värmekamerorna och vad som gör dem så imponerande.

1. FLIR ONE Pro – Värmekamera för mobil (Android och iPhone)

Upptäck en ny dimension av termografi med FLIR ONE Pro, den bästa värmekameran för både Android och iPhone / iOS-enheter. Denna kompakta och kraftfulla värmekamera ger dig möjlighet att avslöja dolda problem med imponerande detaljrikedom och precision.

Med FLIR ONE Pro kan du anpassa dina inställningar med High/Low gain mode, vilket gör att du kan fokusera på specifika områden eller få en överblick över en hel yta. Oavsett om du är en professionell användare inom bygg, el, eller ventilationssystem, eller en teknikentusiast som älskar att utforska ny teknik, är FLIR ONE Pro ett oumbärligt verktyg.

Med VividIR™ bildbearbetningsteknik kan du förvänta dig skarpa och detaljerade bilder som avslöjar temperaturmönster, värme- eller kylaavvikelser och andra problem. FLIR ONE-appen, tillgänglig för både Android och iOS, ger dig möjlighet att enkelt hantera dina termografiska uppgifter och få tillgång till de senaste uppdateringarna från FLIR.

 • VividIR™ bildbearbetningsteknik
 • App tillgänglig för både Android och iPhone / iOS
 • Intern uppladdningsbart batteri med cirka 1 timmes drifttid
 • Driftstemperatur: 0°C till 35°C
 • Känslighet: Kan upptäcka temperaturskillnader så låga som 0,1°C
 • -20 till +400 °C

2. Värmekamera för Android mobiler (USB-C)

Denna prisvärda Android-värmekameran är en imponerande och kompakt termisk enhet som levererar imponerande resultat. Med dess höga upplösning på 32×32 och stora bildomfång på 33 grader ger den klara och precisa termiska avläsningar. Dess användarvänliga anslutning via USB-C gör det enkelt att koppla till din Android-telefon och använda den medföljande mobilappen.

Denna värmekamera har en snabb bildfrekvens på 5FPS och kan mäta temperaturer från -20 till 1000 grader Celsius. Den är mycket användbar för felsökning, särskilt när du behöver upptäcka överhettade komponenter eller kabelbrott. Den har även fem inbyggda färglägen som ger dig flexibilitet i att presentera temperaturdata på olika sätt.

Dess kompakta design, med mått på 45 x 31 x 20 mm och en vikt på endast 33 gram, gör den enkel att bära med dig överallt. Om du är ute efter en kostnadseffektiv och kraftfull värmekamera som fungerar smidigt med din Android-telefon, är detta ett utmärkt val. Det ger dig möjlighet att utforska och upptäcka världen av termisk energi på ett imponerande sätt.

 • Bildomfång: 32 grader
 • Temperaturområde: -20 till 1000 grader Celsius
 • Bildfrekvens: 5FPS
 • Anslutning: USB-C
 • Mått: 45 x 31 x 20 mm
 • Vikt: 33 gram

3. Värmekamera HeatCam PRO UNI-T UTi260B

HeatCam Pro (UNI-T UTi260B) är det perfekta verktyget för att visualisera temperaturvariationer och lösa komplexa problem inom elektrik, teknik och mycket mer. Med ett stort temperaturomfång som sträcker sig från -20°C till 550°C ger den dig möjlighet att upptäcka varma och kalla fläckar, vilket kan indikera elektriska fel, störningar eller luft- och vattenläckage. Det här är en proffsmodell med överlägsen prestanda jämfört med sina konkurrenter. Medan andra värmekameror har sina begränsningar på temperaturvisning, kan HeatCam Pro visa upp till 550°C, en märkbar skillnad jämfört med Flir TG165 som bara kan visa upp till 300°C.

Dessutom har den patenterad bildförbättringsteknik (VividIR™), som ger tydligare visualiseringar och gör det enklare att identifiera problem. Du kan välja mellan fyra olika bildlägen: Thermal, visual image, fusion och bild i bild, och sju olika färgpaletter, inklusive Varmvit, Svartvarm, Rödvarm järn, Lava, Regnbåge och Regnbåge HC, för att anpassa din analys. HeatCam Pro har också en inbyggd LED-ficklampa för att underlätta arbete i svagt ljus och erbjuder även möjligheten att användas som digitalkamera.

 • Temperaturområde: -20°C till 550°C
 • IR-upplösning: 256 x 192 pixlar
 • Display: 2,8-tums TFT-skärm med 320 x 240 pixlar
 • Digitalkameramodus: 640 x 480 pixel upplösning
 • Inbyggd LED-ficklampa för belysning av arbetsområdet
 • IP-klassning: IP65 (stänk- och dammtät)
 • Batteri: Uppladdningsbart Li-ion-batteri med lång drifttid

4. Seek Thermal CompactPRO FF – För mobiltelefoner

Seek Thermal CompactPRO FF är en avancerad värmebildskamera som är kompatibel med både Apple-enheter (via Lightning-anslutning) och Android-enheter (via Micro USB-anslutning). Denna mångsidiga värmekamera är ett oumbärligt verktyg för tekniker, hantverkare, bönder och hemmafixare. Den har en högupplöst temperatursensor med 320 x 240 pixlar och ett synfält på 32 grader, vilket gör den perfekt för att snabbt och noggrant upptäcka värmehot, kalla områden och överhettade delar.

CompactPRO FF erbjuder användarvänliga funktioner, inklusive justerbara termiska spänningsinställningar, fartminskning och emissionshastighet. Den är utrustad med 76 800 termiska pixlar för att leverera skarpa och känsliga bilder. Du kan använda denna värmebildskamera både dag och natt och den är vattentät för att klara olika miljöer. Dess kompakta format gör den idealisk för att bäras i fickan.

Denna kamera gör det enkelt att utföra noggrann diagnostik och utvärdering av problem i mekaniska och elektriska system. Den ger dig möjlighet att snabbt identifiera farliga situationer och hjälper dig att ta bort potentiella risker. CompactPRO FF har även möjlighet att fokusera från 15 cm till oändligheten och levereras med en bekväm bärväska. Oavsett om du använder den med din Apple- eller Android-enhet, kommer Seek Thermal CompactPRO FF att hjälpa dig att visualisera temperaturer och hitta dolda problem med hög precision.

 • Temperaturområde: -40°C till +330°C
 • IR Upplösning: 320 x 240 pixlar för högupplösta värmebilder
 • Synfält: 32 grader för bredare täckning
 • Avståndsförmåga: Upp till 550 meter för att identifiera temperaturmönster på avstånd

5. Seek SW-AAA Handhållen värmekamera i fickstorlek

Seek SW-AAA är den ultimata handhållna värmekameran som kombinerar kompakthet med högpresterande funktioner. Med en imponerande termisk upplösning på 206 x 156 pixlar levererar den detaljerade värmebilder som fångar även de minsta temperaturavvikelserna. Denna lilla kraftpaket är utrustad med verktyg för att fånga, redigera och analysera bilder direkt på enheten, vilket ger dig möjlighet att snabbt identifiera problem i fält.

Punktmätningar och temperaturrutor gör det enkelt att skapa tidsbesparande rapporter direkt på plats, vilket är oumbärligt för yrkesmän och tekniker som behöver snabb diagnostik. SeekFusion™ är en innovativ funktion som låter dig justera blandningen mellan termiska och synliga bilder för att effektivt diagnostisera och avslöja dolda problem. Den är konstruerad med praktisk användning i åtanke, och dess kompakta storlek gör det enkelt att ha den med dig överallt.

Det mest imponerande är dess WiFi-streamingfunktion, som möjliggör enkel delning och strömning av värmebilder till vilken smartphone eller surfplatta som helst. Detta innebär att du kan samarbeta och konsultera med kollegor och experter i realtid, oavsett var du är. Seek SW-AAA är den perfekta följeslagaren för yrkesmän och tekniker som behöver snabb och exakt värmekameradiagnostik direkt på fältet. Med denna värmekamera i fickstorlek blir felsökning och termisk inspektion en bris.

 • Termisk sensor: 206 x 156 (32 000 pixlar)
 • SeekFusion: Ja
 • Synfält: 36°
 • Temperaturområde: -20 till 330°C
 • Bildhastighet: Mindre än 9 Hz
 • Fokus: Fast
 • Lampa: Ja
 • Display: 3,5″ färgskärm

Användningsområden för värmekameror

Värmekameror har en bred användning över olika branscher och situationer. Deras förmåga att mäta och visualisera temperaturer gör dem ovärderliga verktyg för att detektera och åtgärda problem i realtid. Här är några av de främsta användningsområdena för värmekameror:

 1. Bygg- och fastighetsbranschen: Inom bygg- och fastighetssektorn används värmekameror för att upptäcka värmeläckage, isoleringsbrister och fuktproblem. Genom att snabbt identifiera dessa problem kan man effektivt förbättra energieffektiviteten och minska underhållskostnaderna.
 2. El- och energiindustrin: Värmekameror används för att inspektera elkraftanläggningar och elektriska komponenter. De kan upptäcka överhettade ledningar och komponenter innan de orsakar skador eller avbrott. Detta är kritiskt för att upprätthålla en pålitlig elförsörjning.
 3. Industriell underhåll: Inom industrin hjälper värmekameror till att övervaka maskiner och utrustning. De kan avslöja tidiga tecken på slitage och överhettning, vilket minskar risken för kostsamma driftsavbrott.
 4. Brandsäkerhet: Värmekameror används av brandmän för att hitta människor och djur i rökfyllda miljöer. De kan också upptäcka varma områden som kan indikera glödbrand och strukturskador.
 5. Medicinsk diagnostik: Inom medicin kan värmekameror användas för att övervaka kroppstemperaturen och diagnostisera sjukdomar som inflammation och cirkulationsproblem.
 6. Jordbruk och jordvetenskap: Inom jordbruket kan värmekameror användas för att övervaka växter och jordkvalitet. De kan även användas för att undersöka värmeutsläpp från vulkaner och geotermiska källor inom geovetenskapen.
 7. Säkerhet och övervakning: Värmekameror används i säkerhetssystem för att upptäcka inkräktare i mörka eller skuggiga områden. De kan även vara användbara för övervakning i svagt upplysta miljöer.
 8. Miljö och ekologi: Inom miljöforskning används värmekameror för att övervaka vilda djur och deras beteende. De kan även användas för att mäta temperaturförändringar i hav och luft.

Dessa är bara några exempel på användningsområden för värmekameror. Deras mångsidighet och förmåga att ge insikter om temperaturförändringar gör dem värdefulla verktyg inom många olika områden.

Handhållen värmekamera eller värmekamera för mobil?

Att välja mellan en handhållen värmekamera och en som ansluts till en mobiltelefon har både fördelar och nackdelar, och valet beror ofta på dina specifika behov och användningsscenarier. Här är några fördelar och nackdelar med båda alternativen:

Fördelar med Handhållen Värmekamera:

 1. Oberoende användning: En handhållen värmekamera är en fristående enhet som inte är beroende av en extern enhet som en mobiltelefon. Det innebär att den kan användas på platser där du kanske inte har mobil täckning eller om din telefon har begränsad batteritid.
 2. Hög prestanda: Handhållna värmekameror har ofta mer avancerade funktioner och högre termisk upplösning än de som är anslutna till mobiler. Detta kan vara avgörande i professionella användningssammanhang.
 3. Bättre ergonomi: Handhållna värmekameror är utformade med ergonomi i åtanke och är oftast enklare att använda under längre tidsperioder.
 4. Inbyggda funktioner: Många handhållna värmekameror har inbyggda funktioner för datalagring, rapportgenerering och bildredigering.

Nackdelar med handhållen värmekamera:

 1. Kostnad: Handhållna värmekameror tenderar att vara dyrare än de som ansluts till mobiler.
 2. Storlek och vikt: De är vanligtvis större och tyngre än mobilanslutna enheter, vilket kan vara ett hinder om du behöver en portabel och kompakt lösning.

Fördelar med mobilansluten värmekamera:

 1. Prisvärdhet: Mobilanslutna värmekameror är oftast mer prisvärda än handhållna alternativ.
 2. Bärbarhet: De är kompakta och lätta, vilket gör dem enkla att ta med sig överallt.
 3. Enkel anslutning: Du behöver inte ha med dig en separat enhet eftersom de ansluts direkt till din mobiltelefon, vilket gör dem bekväma att använda.

Nackdelar med mobilansluten värmekamera:

 1. Beroende av mobilen: De är beroende av din mobiltelefon eller surfplatta, vilket innebär att du riskerar att tömma din mobiltelefons batteri under användning.
 2. Prestanda: Mobilanslutna enheter har vanligtvis lägre termisk upplösning och färre avancerade funktioner än handhållna värmekameror. Det kan vara ett problem i professionella situationer som kräver hög prestanda.
 3. Mindre ergonomiska: De har vanligtvis inte lika bekväma handtag eller ergonomisk design som handhållna värmekameror.

Sammanfattningsvis beror ditt val av värmekamera på ditt användningssyfte och budget. Handhållna värmekameror passar ofta professionella användare som kräver hög prestanda, medan mobilanslutna enheter är mer lämpliga för hobbister och de som behöver en prisvärd och portabel lösning.