Vad säger lagen om åtelkameror!

Nu kan du använda din åtelkamera utan tillstånd

Tidigare krävde kameraövervakningslagen ett tillstånd för att få använda en åtelkamera. Detta gjorde det svårare för både privatpersoner och olika yrkesgrupper att använda sig av detta verktyg. Åtelkameran förenklar nämligen arbetet för många, från jägare och lantbrukare till personer som studerar djur i deras naturliga miljöer. Under 2018 kommer det att bli lättare att använda sig av åtelkamera tack var en ny lag.

 

Den nya lagen om åtelkameror gör användandet enklare

Från och med maj 2018 kommer kameraövervakningslagen att ersättas av kamerabevakningslagen. Detta är en av flera lagändringar som beror på att EU:s nya dataskyddsförordning kommer att börja gälla. För dig som äger en åtelkamera innebär den nya lagen att du inte behöver ansöka om tillstånd för att få använda dig av din kamera. Den nya kamerabevakningslagen innebär helt enkelt en förenkling av reglerna. Privatpersoner, jägare och lantbrukare kan utan problem montera och använda sina åtelkameror utan att behöva ansöka om ett tillstånd. Myndigheter måste dock fortfarande ansöka om tillståndet för att få använda kamerorna. Det kommer dock att bli enklare att få sitt tillstånd beviljat jämfört med tidigare, speciellt om åtelkameran ska användas för brottsbekämpning eller andra berättigade ändamål.

 

Tydlig skyltning på plats

Det är fritt fram att sätta upp en åtelkamera djupt inne i skogen. En av anledningarna till det är att allmänheten ytterst sällan kommer att filmas av åtelkameran. Dock måste användandet av åtelkameran skyltas tydligt. Vid åtelkameran ska det vara tydligt vem som äger kameran. Denna del av den nya lagen har fått en del kritik från Jägareförbundet som menar att det kan förekomma trakasserier genom identifikationen, samt att risken för stöld av åtelkameran ökar på grund av den tydliga skyltningen. Ett förslag från Jägareförbundet är att identifieringen sker genom jägar-ID, något som inte är direkt identifierande men som gör det lätt för rätt personer att snabbt få reda på mer personliga uppgifter. I vissa fall kan man få ett undantag från upplysningsregeln, under förutsättningen att det finns speciella skäl för detta.

Om man bortser från skyltningskravet så verkar Jägareförbundet vara nöjda med den nya lagen. Genom att göra åtelkameran enklare att använda blir det genast lättare för jägare att använda detta viktiga redskap. Det är inte bara just åtelkameran som blir enklare att använda, det gäller även andra kameror som exempelvis drönare.

 

Köp en åtelkamera redan idag

Om du ännu inte är ägare av en åtelkamera så är detta en perfekt tidpunkt att beställa. Det finns många åtelkameror på marknaden idag, från prisvärda kameror med enklare funktioner till riktigt avancerade åtelkameror som kan skicka larm till din telefon när de aktiveras.

Oavsett om du behöver en åtelkamera till jakt, för att undersöka djur inom ett stort område eller för någon helt annan anledning så kan du köpa dessa genom oss på Prylstaden till bra priser. Vi har samlat ett stort utbud av åtelkameror inom olika prisklasser. På så sätt kan du hitta en åtelkamera som passar både dina behov och din plånbok. Ett tips är att kolla upp olika åtelkamera test. På så sätt blir det lättare att se vilken åtelkamera som passar just dig.

Se våra Åtelkameror

Åtelkamera MMS

Åtelkamera utan mms

Copyright © 2023 Prylstaden, Alla rättigheter reserverad